Amadeus klarinétzenekar

Az

AMADEUS KLARINÉTZENEKAR

bemutatása

1989-ben Makón a Bartók Béla Zeneiskolában kezdtem el tanítani. Az első órák tapasztalatai során világossá vált számomra, hogy a zenetanítás egyik legszebb, de talán legnehezebb feladata az, hogy a hangszeres alapismerete kmellett a zene szeretetét, a kamarazenélés alapjait és annak örömét a zenét tanulók
 számára úgy kell tanítani, hogy ez vonzó legyen, és amiben mindenki kifejezheti önmagát.
Ezért alakítottam meg 1990-ben akkori növendékeimből az Amadeus Klarinétegyüttest.
Első koncertünk a zeneiskola hangversenytermében hangzott el.
Ezt követően Makón a városi és kulturális rendezvényeken szerepeltünk rendszeresen.
1994-ben Szegeden a Király-König Péter Zeneiskolában kezdtem el tanítani, ahol folytathattam a megkezdett munkát, immár a szegedi növendékeim közreműködésével.
Az iskolai, városi, egyházi és más karitatív rendezvények rendszeres szerep-lőjeként az együttes Szegeden is ismert, a város zenei életének különleges
színfoltja lett.
A szakmai megmérettetés pozitív visszajelzéseként 1999-ben a Kiskőrösön
megrendezett Klarinétduó és Kamaraegyüttes Fesztiválon kiemelt nívódíjban részesült az együttes.                                                                                            
A hazai fellépések mellett 2003-ban Németországban, Szeged testvérvárosá-
ban , Darmstadtban vendégszerepeltünk nagy sikerrel.
2004. április 15-től Turkuban, Finnország egyik legszebb városában adhattunk több koncertet.
A zenekari munka 2000-ben az együttes 10 éves jubileumi koncertjével kezdődött meg. Így lehetőségem volt egyre több növendéket a zenekari játék szeretetére és magas szintű elsajátítására megtanítani.
A közös munka hatására az addig a klarinéttal csak kevés időt eltöltő növendékeim is egyre többet kezdtek el gyakorolni, aminek következménye aztán a zenekar hangzásában is érzékelhetővé vált.
A zenekar rendszeresen szerepel a szegedi iskolák ünnepi rendezvényein, jubileumokon, városi tanévzárókon, városi rendezvényeken, a polgármesteri hivatal által rendezett programokon, egyházi ünnepeken, karitatív szervezetek által szervezett jótékonysági bálokon.
A 2008-as év meghozta a zenekar számára a szakmai elismerést.
2008. február 17-én a Régi Zeneakadémia Hangversenytermében szerepeltünk nagy sikerrel a Balassa György Emlékkoncerten, ahol az ország egyetlen zeneiskolai tanulókból álló klarinétzenekaraként léptünk fel. 
2008. április 27-én a VI. Országos Zenekari Versenyen az Amadeus Klarinétzenekar kategóriájában I. díjat nyert.
További céljaink közt szerepelt, hogy nemzetközi szinten is megismerhessék zenekarunkat, amely  Európában is egyedülálló produkcióra képes.
Erre 2009. május 19-23 között  Linzben került sor. Az itt megrendezett Európai Zenekari Fesztiválon vehetett részt a zenekar, és  két koncertet adva nagy sikerrel mutatkozott be az európai zenei porondon.
2010. október 1-jén a Zene Világnapján ünnepelte a zenekar a 20 éves Amadeus Klarinétegyüttessel és a Stadler Klarinétegyüttessel közösen megrendezett ünnepi hangversenyen megalakulásának 10 éves jubileumát.
2011. május 8-án a VII. Országos Zenekari Versenyen címét megvédve az Amadeus Klarinétzenekar  kategóriájában ismét I. díjat nyert.
2012. január 6-án a Király-König Péter Zeneiskola hangversenytermében Újévi koncerten köszöntötte a szegedi zeneszerető közönséget az Amadeus Klarinétzenekar.
2012. március 9-én Szőregen a Tömörkény István Művelődési Házban a Szőregi Baráti Társaság vendégekét adott koncertet a zenekar.
2012. március 25-én  Budapesten a Hubay Jenő Zeneiskolában megrendezett I. Dittrich Tibor Szimplanádas Kamarazenei Fesztivál záróhangversenyén nagy szakmai közönségsikert aratva szerepelt a Klarimétzenekar.
2012. május 1-én  Szőregen a Szőregi Majálison szabadtéri hangversenyt adott a zenekar.
2012. május 29-én a Király-König Zeneiskola  Ünnepi Hetének  nyitóhangversenyén A.Vivaldi: d-moll Kettősversenyét ( Szólót játszik: Balázs Péter és Kálmán Csaba )  adja elő az Amadeus Klarinétzenekar.
Szeged, 2012. május 2.
                                                                          Balázs György
                                                                        művészeti vezető