media

Médiatár

 

 

Natasa

Patkós Mariann a Virtuózok döntőjében

A szegedi Király-König Péter Zeneiskolában tanul a Virtuózok című tehetségkutató műsorban szereplő testvérpár, Patkós Maja és Patkós Mariann. A lányok közösen döntötték el, hogy indulnak a versenyen. A 6-12 év közötti kategória középdöntőjében mindketten színpadra álltak, de csak Mariann jutott be a döntőbe.

Több mint 60 éves múltra tekint vissza a Király-König Péter Zeneiskola, ahol a komolyzenei tehetségkutatóban szereplő szegedi testvérpár tanul. Összesen 22 hangszer közül választhat az itt tanuló 861 gyerek. A felvételi során a ritmuskészségüket, a hallásukat, az énektudásukat és a testi adottságaikat is figyelik. Az iskolában délutáni oktatás folyik, délután fél kettőkor kezdődnek az órák, amelyek este nyolcig tartanak, tehát a zeneórákat a diákok iskolai órarendjéhez igazítják.

A zeneiskola igazgatónője szerint a képzést követően a gyerekek a komolyzene szeretetét, és egy megbízható hangszertudást visznek tovább magukkal, és ez a legfontosabb, amit az iskola át szeretne adni az itt tanulóknak.

“A Virtuózok egy nagyon jó kezdeményezés, örülök annak hogy elindult egy évvel ezelőtt, és már nemzetközi híre is van. A műsor kapcsán egyre nagyobb az érdeklődés irántunk is, egyre többen jelentkeznek, és főként azokon a hangszereken szeretnének játszani, amelyeket a tévében látnak. Kiváló hatással van a műsor a klasszikus zene oktatásra, és a zeneiskolák is egyre népszerűbbek emiatt”– mondta a Helyi Híradóknak a Király-König Péter Zeneiskola vezetője, Katona Judit.

A Virtuózok első szériájában nyolc diák indult az intézményből, akkor három növendékük jutott be a műsorba, azóta egyik fellépésük és versenyük követi a másikat.

 

A Patkós lányok együtt indultak a megmérettetésen. Mariann 11 éves és 4 éve zenél. A hárfa külleme és a színes húrok tetszettek meg neki, majd egy rokona ismertette meg a hangszerrel. Ahogy elmondta, a hangszert nagyon nehéz kezelni, bár sokan épp az ellenkezőjét gondolják. A Virtuózok felvételi előadásán két darabot adott elő, ezekkel sikerült képernyőre kerülnie. Az elődöntőből testvérével, Majával együtt könnyen továbbjutottak a középdöntőbe, ahol a számára legkedvesebb dalt, a Haláltáncot játszotta.

A lányok nem rivalizálnak egymással. Az első fordulók egyikében Maja kapta elsőként a hegedűt-szobrot, a döntőbe viszont csak hárman juthattak a kicsik 6-12 év közötti korosztályából, a zsűri pedig Mariannt választotta.

“Mi nem úgy vesszük, hogy egymás ellen versenyzünk. Egymásnak szurkolunk és bízunk benne, hogy amelyikőnk kiesik, jövőre is indulhat. Inkább csak boldognak kell lenni, hogy jövőre megint megpróbálhatja” – mondta Mariann.

A lányok fiatal koruk ellenére nagyon könnyen veszik az akadályokat, és a műsorral járó felhajtást is igen jól bírják. Ottjártunkkor is éppen egy budapesti forgatásról értek vissza. A kérdésre, hogy milyen érzés a Viruózok hatalmas színpadán, zenekarral a hátuk mögött, a reflektorok kereszttüzében zenélni azt válaszolták, hogy nagyon jó élmény, bár Maját zavarja a sok lámpa, testvérének viszont épp a nagy világítás nyújt jobb rálátást a húrokra.

Mariann célja, hogy a jövőben minél több versenyen induljon Magyarországon és külföldön is. A matematika és a nyelvtan a kedvenc tantárgya, de mindenből kitűnő.

Felkészítőtanára Natalia Gorbunova azóta tanítja Mariannt, mióta elkezdett hárfázni. Nagyon jóban vannak, mindennap gyakorolnak, és amikor csak tud, ő is utazik a felvételekre a lányokkal.

“Sok dolgon múlik az, hogy valakiből jó zenész váljon, de hosszú évek kellenek ahhoz, hogy valóban kiderüljön, hogy alkalmas-e egy növendék erre a pályára. A hárfa egyszerre nagyon sok készséget fejleszt, és úgy tűnik, egyre népszerűbb hangszer. A Virtuózok azért jó lehetőség a gyerekek számára, mert esélyt kapnak arra, hogy egész zenekarral játsznak, amire iskolai szinten nincs lehetőség” – mondta el a Helyi Híradónak a felkészítő tanár.

N. Sz./Helyi Híradók

Szegedi sikerek a Virtuózokban

A szegedi Király-König Péter Zeneiskolában tanul a Virtuózok egyik testvérpárja, Patkós Maja és Patkós Mariann. A lányok közösen döntötték el, hogy indulnak a versenyen. A 6-12 év közötti kategória középdöntőjében mindketten színpadra álltak, de csak Mariann jutott be a döntőbe hárfajátékával.

DSCF1339

 

Az intézmény több mint 60 éves múltra tekint vissza. Minden klasszikus, összesen 22 hangszer tanulására van lehetőség, ezt pedig Szeged város diáksága ki is használja, az intézménynek jelenleg 861 növendéke van. 6-22 év között minden korosztállyal találkozhatunk. A felvételi során a ritmuskészségüket, a hallásukat, az énektudásukat és a testi adottságaikatkat is figyelik. Az iskolában délutáni oktatás működik, fél kettőkor kezdődnek az órák, melyek este nyolcig tartanak és a diákok iskolai órarendjéhez igazítják a zeneórákat. A szolflézsórák osztályokban tartják, ahol az igazgatónő Katona Judit elmondása szerint mindig kiváló hangulat uralkodik.

Arról is érdeklődünk, hogy egy zeneiskolai képzést követően, illetve az egyetemi tanulmányok megkezdése előtt hányan tanulnak tovább zenei területen és foglalkoznk a későbbiekben komolyzenével. Katona Judit szerint amatőr szinten mindenképp viszik magukkal, de körülbelül a diákok 1%-a ér el professzionális szintet.

“A Virtuózok egy nagyon nagyon jó kezdeményezés, örülök annak hogy elindult egy évvel ezelőtt, és már nemzetközi híre is van ennek a tehetségkutatónak. A felvételinken látható is, hogy a műsor kapcsán egyre nagyobb az érdeklődés irántunk is, egyre többen jelentkeznek és főként azokat a szakokat választják, amiket látnak a tévében, így úgy gondolom, hogy ez kiváló hatással van a klasszikus zenei oktatásra. A gyerekek által, még jobban ismertté váltunk, és emelte a mi fényünket is.”

– mondta Katona Judit, a Király-König Péter Zeneiskola vezetője.

A Virtuózok első szériájában nyolc diák indult az intézményből, a megmérettetésekre mindig szívvel lélekkel felkészültek, és mondhatjuk, hogy már profitáltak is ebből a versenyből. Az első versenyen három növendékük jutott be a műsorba, s azóta egyik fellépésük és versenyük követi a másikat.

A Patkós lányok együtt indultak a megmérettetésen. Mariann 11 éves és 4 éve zenél. A hárfában a kinézete és a színes húrok tetszettek meg neki, majd egy rokona ismertette meg a hangszerrel. Ahogy elmondta, nagyon nehéz kezelni, bár sokan épp az ellenkezőjét gondolják. A Virtuózok felvételi előadásán két darabot adott elő, mellyel bejutott a műsorba. Az elődöntőből testvérével, Majával együtt könnyen továbbjutottak a középdöntőbe, ahol a számára legkedvesebb dalt, a Haláltáncot játszotta.

Azt gondolnánk, hogy testvérként rivalizálnak egymással, ráadásul az első fordulók egyikében Maja kapta elsőként a hegedűt-szobrot, a döntőbe viszont csak hárman juthattak a kicsik, 6-12 éves korosztályából, a zsűri pedig Mariannt választotta.

“Mi nem úgy vesszük, hogy egymás ellen versenyzünk. Egymásnak szurkolunk és bízunk benne, hogy amelyikőnk kiesik, jövőre is indulhat. Inkább csak boldognak kell lenni, hogy jövőre megint megpróbálja.”

– mondta Mariann.

DSCF1355

Fiatal koruk ellenére nagyon könnyen veszik az akadályokat, és a műsorral járó felhajtást is igen jól bírják. Ottjártunkkor is éppen egy budapesti forgatásról értek vissza. A kérdésre, hogy milyen érzés a Viruózok hatalmas színpadán, zenekarral a hátuk mögött, a reflektorok kereszttüzében zenélni azt válaszolták, hogy nagyon jó élmény, bár Maját zavarja a sok lámpa, testvérének viszont épp a nagy világítás nyújt jobb rálétást a húrokra.

Mariann célja, hogy a jövőben minél több versenyen induljon Magyarországon és külföldön is. A matematika és nyelvtan a kedvenc tantárgya, de mindenből kitűnő. Felkészítőtanára Natalia Gorbunova azóta tanítja Mariannt, mióta elkezdett hárfázni. Nagyon jóban vannak, mindennap gyakorolnak, és amikor csak tud, ő is utazik felvételekre a lányokkal.

“Sok dolgon múlik az, hogy valakiből jó zenész váljon, de hosszú évek kellenek ahhoz, hogy valóban kiderüljön, hogy alkalmas-e egy növendék erre a pályára. A hárfa egyszerre nagyon sok készséget fejleszt, és azt gondolom hogy egyre népszerűbb hangszer. A Virtuózok azért egy nagyon-nagyon jó lehetőség a gyerekek számára, mert lehetőséget kapnak arra, hogy egész zenekarral játsznak, amire iskolai szinten nincs lehetőség.”

– válaszolta kérdésünkre felkészítőtanár.

A sikerhez kell egy diák, hangszer és szülők, akik támogatják a kis növendéket, de főként rengeteg kitartásra van szükség, ami a Patkós testvérekből nem hiányzik. Biztosak lehetünk benne, hogy egész Szeged örömmel szurkol majd a döntőben Mariannak a győzelemért.

_________________________________________________

 

Karl Jenkins: Adiemus

König Hang Kamarakórus

vezényel: Baloghné Kovács Magdolna

Közreműködik a Király-König Péter Zeneiskola Vonószenekara

A felvétel
a szegedi Dómban készült 2012. május 29-én

 

_______________________________________________________

Haydn: D-dúr Zongoraverseny I. tétel

 Bogdán Martin – zongora

Tanára: Hotziné Ördögh Margit

Közreműködik a Szegedi Szimfonikus Zenekarból alakult együttes.

Vezényel: Gyüdi Sándor

A felvétel a szegedi Zeneházban készült 2010. május 7-én

 

_______________________________________________________

Chopin: cisz-moll Fantázia Impromtu

 Sanda Kinga – zongora

Tanára: Sóti Szobonya Emőke

A felvétel Brnoban készült 2006. április 8-án

 

______________________________________________________

Kocsár Miklós: Pozsonyi táncok III. tétel

Előadják: a szegedi Király König Péter Zeneiskola Vonószenekara

Vezényel: Marosvári Attila

 

 

___________________________________________________

Rossa László: Macskajáték

Előadják: a szegedi Király König Péter Zeneiskola Tücsökzenekara

Vezényel: Tóthné Szegszárdy Bernadett

 

________________________________________________

Rossini-Huszár: Macskaduett

Előadják: a szegedi Király König Péter Zeneiskola Amadeus klarinétzenekara

Vezényel: Balázs György

 

___________________________________________________

ÚJÉVKÖSZÖNTŐ! AMADEUS KLARINÉTZENEKAR, SZEGED

1. rész  

 

ÚJÉVKÖSZÖNTŐ! AMADEUS KLARINÉTZENEKAR, SZEGED

2. rész  

ÚJÉVKÖSZÖNTŐ! AMADEUS KLARINÉTZENEKAR, SZEGED

3.rész 

A felvételek a Király-König Péter Zeneiskolában készültek 2012. január 6-án

Művészeti vezető: Balázs György

MMjd 

 

_____________________________________________________

Franz Doppler: Andante és variáció  

Torjai Laura és Bindics Blanka – fuvola

tanáruk: Greksa László

a Szegedi Szimfonikus Zenekarból alakult zenekar

vezényel: Gyüdi Sándor 

A felvétel a szegedi Zeneházban készült 2011. június 3-án

_____________________________________________________

Kis Kezek Nagy Zeneművek:

A Szegedi Szimfonikus Zenekar és a Király König-Péter Zenei Alapfokú Művészetoktatási Intézmény közös koncertje a Kis Színházban, 2014 május 29-én.

Haydn: C-dúr zongoraverseny

Balázs-Piri Soma – zongora

Felkészítő tanár: Sóti Szobonya Emőke

 

Beriot: a-moll hegedűverseny I. tétel

Kovács Sára – hegedű

Felkészítő tanár: Gabnai Sarolta

 

Weber: f-moll klarinétverseny III. tétel

Balázs Péter – klarinét

Felkészítő tanár: Balázs György

 

Beriot: Balettjelenetek

Sztathatosz Sebestyén – hegedű

Felkészítő tanár: Gabnai Sarolta

 

Bizet-Osborne: Carmen-szvit -I. tétel

Mozart: Egy kis éji zene – III. tétel.

Előadja a Szegedi Szimfonikus Zenekar tagjaiból

és a Király-König Péter

Zeneiskola Vonószenekarából alakult együttes

Vezényel: Gyüdi Sándor

A műsort ismerteti:Lukácsházi Győző

A teljes koncert: